Terveellä ihmisellä juomista säätelee janontunne. Se on elimistön turvamekanismi nestetasapainon ylläpitämiseksi. Kun menetetyn nesteen tilalle ei saada riittävästi nestettä, tulee jano. Vettä menetetään virtsana, hikenä ja uloshengityksen mukana. Juomalla pitää korvata eri teitä menetetty neste. Ihminen kestää nälkää useita viikkoja, mutta ilman juotavaa vain pari päivää.

 

Elimistön vesimäärä on aikuisella miehellä noin 60 % painosta ja naisella noin 55 % painosta. Ero johtuu naisten suuremmasta rasvakudoksen määrästä. 65-kiloisessa ihmisessä on vettä noin 40 litraa.

Ihminen tarvitsee nestettä noin 2-3 litraa päivässä. Hikoillessa nesteen tarve kasvaa. Raskas työ tai voimakas, pitkäkestoinen liikunta saattavat nostaa nesteen tarpeen jopa 2 litraan tunnissa.

Nestettä on paitsi juomissa myös ruoissa. Mitä kuivempaa ruokaa syö, sitä runsaammin pitää muistaa juoda.

Joidenkin aineiden vesipitoisuuksia:

Kurkku
97 %
Vesimeloni 92 %
Mansikka 89 %
Ananas 87 %
Luumu, tuore 84 %
Peruna 79 %
Banaani 74 %
Luumu, kuivattu 31 %
Ruisleipä 37 %
Jälkiuunileipä 28 %
Näkkileipä 8 %
Popcorn 4 %

Juomia eri tilanteisiin


  Paras janojuoma on vesi. Myös kivennäisvedet, vähäsokerinen mehu tai vedellä laimennettu tuoremehu sopivat janoon.

Alkoholittomiksi ruokajuomaksi sopivat rasvaton tai vähärasvainen maito ja piimä, vesi, kivennäisvedet ja kotikalja. Rasvattomat maitovalmisteet eivät lihota: lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää sisältää vähemmän energiaa (280 kJ /68 kcal) kuin esimerkiksi lasillinen appelsiinituoremehua (369 kJ/88 kcal). Olut ja viini sopivat seurusteluun ja eritysitilanteisiin.

Kivennäisvedet

Kivennäisvedeksi saa kutsua vettä, jossa on luonnostaan tai johon on valmistusvaiheessa lisätty kivennäissuoloja. Suomalaiset kivennäisvedet valmistetaan teollisesti. Kivennäisveden maku syntyy suoloista, joita siihen lisätään. Eri vesien kivennäisainekoostumus on erilainen ja näin myös niiden maku. Suoloina käytetään esim. natriumkloridia, kaliumbikarbonaattia ja magnesiumsulfaattia. Suomalaisessa kivennäisvesivalikoimassa on vaihtoehtoja, jotka sisältävät vähän tai ei lainkaan natriumia. Ne sopivat niille, joiden on syytä tarkkailla natriumin saantiaan.

Kahvi

Juo mieluiten suodatinkahvia ja sitäkin kohtuullisesti. Korkeintaan 4-5 kupillista päivässä. Jos keität pannukahvia, älä seisota valmista kahvijuomaa porojen päällä. Kaada se toiseen kannuun. Pannukahvin on todettu nostavan veren kolesterolia. Älä myöskään korvaa kahvilla aterioita.
Virvoitusjuomat

Perinteiset virvoitusjuomat sisältävät sokeria ja siten melko runsaasti energiaa. Yhdessä pullollisessa virvoitusjuomaa on noin 14 palaa sokeria ja noin 530 kJ (125 kcal) energiaa. Light-juomissa sokeri on korvattu keinotekoisilla makeutusaineilla, useimmiten aspartaamilla ja asesulfaamilla. Ne eivät sisällä energiaa. Jos haluat tarkkailla painoasi, käytä virvoitusjuomia harkiten.

Alkoholi

Alkoholissa on runsaasti energiaa, joka lihottaa.

Yhdessä pullossa keskiolutta on noin 470 kJ (110 kcal) energiaa.
Ravintola-annoksessa viskiä 375 kJ (90 kcal) energiaa.
Pullollisessa tavallista siideriä on noin 525-1220 kJ (125-290 kcal) energiaa.

Muista, että siideri ja olut ovat alkoholijuomia. Älä juo niitä virvoitusjuomien tapaan.

Lähde: Tohtori.fi